Iværksætterselskaber (IVS)

Pr. 1. januar 2014 er det muligt at stifte og få registret et iværksætterselskab, IVS.

Et iværksætterselskab er en særlig type anpartsselskab, der opbygger sin kapital gennem selskabets drift. Iværksættere kan stifte selskabet med en selskabskapital på mellem 1 krone og 49.999. Kapitalen opbygges herefter ved, at man opsparer 25 pct. af det årlige overskud i selskabet – indtil selskabskapitalen og en særlig reserve til de opsparede overskud samlet udgør 50.000 kr. Derefter kan iværksætterselskabet omregistreres til et almindeligt anpartsselskab.

Fordele og større krav
Iværksætterselskabet skal gøre det nemmere at etablere virksomhed i selskabsform i Danmark. Fordelen er, at det ikke kræver indskud af en større kapital for at stifte et selskab. Samtidig kan man spare op i selskabet og således opbygge selskabskapitalen hen ad vejen. Ejeren hæfter ikke med hele sin personlige formue for selskabets drift, som det er tilfældet for en enkeltmandsvirksomhed.

Iværksættere skal på den anden side være opmærksomme på, at der stilles større krav til iværksætterselskaber, end der gør til enkeltmandsvirksomheder. Fx skal et iværksætterselskab udarbejde en årsrapport efter årsregnskabsloven. Årsrapporten skal indberettes digitalt til Erhvervsstyrelsen.

Stiftelse og registrering
Det er muligt at stifte og få registreret et iværksætterselskab fra den 1. januar 2014. Stiftelsestidspunktet er den dato, hvor stiftelsesdokumentet underskrives. Registreringen sker ved at indsende en anmeldelse om stiftelsen til Erhvervsstyrelsen. Det koster 670 kr. i gebyr.

Guide og lovgrundlag
Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en guide, som skal gøre det nemmere for iværksættere at vurdere, om et iværksætterselskab er en god selskabsform for netop deres virksomhed. Her ligger også vejledning i at udfylde stiftelsesdokument m.m.

Comments are closed.