Overvågning af ansatte – Må man det?

overvågning af ansatte må man det?

 

Overvågning og ledelsesret

En arbejdsgiver kan som udgangspunkt med henvisning til sin ledelsesret lovligt indføre kontrolforanstaltninger på arbejdspladsen.

Overvågningen skal dog være begrundet i:

  • Virksomhedens drift
  • At det sker af saglige grunde
  • At det bruges som et middel til at opnå et mål.

Kontrolforanstaltninger kan være i form af overvågning og kontrol af medarbejderens færden via installeret udstyr i firmabiler og/eller udleverede mobiltelefoner med GPS-sendere.

Du må ikke overvåge uden at informere

Overvågning må dog ikke iværksættes uden, at medarbejderen er blevet informeret herom. Glemmer eller undlader arbejdsgiver at underrette medarbejderen om, at der er blevet installeret overvågningsudstyr, bliver kontrolforanstaltningen ulovlig. Desuden skal arbejdsgiver være opmærksom på, at der kan være særlige varslingsregler i overenskomster og ansættelsesaftaler.

Overvågningskamera – Hvad må du?

Som eksempel kan nævnes, at et overvågningskamera opsat i en butik kun må bruges til at holde øje med, om der sker butikstyveri eller anden kriminalitet. Kameraet må ikke bruges til at udspionere ansatte i butikken. Overtræder arbejdsgiver dette, kan det medføre betaling af faglig bod og erstatning til medarbejderen.

Konklusion

Kort sagt er det lovligt for arbejdsgiver at kontrollere og overvåge sine ansatte. Men arbejdsgiveren skal sørge for, at kontrolforanstaltningerne er sagligt begrundet i virksomhedens drift, og at medarbejderne er informeret om overvågningen.

About Leif Munck

Jeg er direktør og daglig leder i Revisor-Partner ApS har en stor passion og interessse for Webshop´s samt den udvikling der sker, mine fritids interesser er veteranbiler og har derfor siden 2009 været indehaver af www.veterandele.dk, hvor du kan finde alt i reservedele, tilbehør og materialer til veteranbiler.

Comments are closed.